aflevering 0<span>.</span>

Hoe het begon

Deze eerste mini-aflevering levert het antwoord op de (enorm belangrijke) vraag: Hoe komen Maarten van Rossem en Gijs Rademaker in hemelsnaam bij een podcast over dinosauriërs? Spoiler: Philip Freriks blijkt de hoofdschuldige. Welkom bij deze opwarmer voor DinoCast seizoen 1!
beluister via…

aflevering 1<span>.</span>

Stegosaurus: ‘Waar zijn die rijen klepdeksels dán voor?’

We trappen onze serie af met Stegosaurus, de bekende planteneter met twee rijen platen op zijn rug, een staartwapen met vier scherpe stekels. Waar zijn die ‘klepdeksels’, zoals Maarten ze steevast noemt, precies voor?
beluister via…

aflevering 2<span>.</span>

Triceratops deel I: Driehoornige reus ‘smaakte naar kipfilet’

Iedereen kent deze driehoornige planteneter, maar… wat weten we écht van hem? Is het de ‘angstaanjagende en zwaarbewapende vechtmachine’ zoals hij vaak omschreven wordt: ‘gebouwd om te doden’? Of is Triceratops eerder de goedaardige, sullige lobbes van de kinderboeken en cartoonseries? En, belangrijk: hoe smáákte triceratops?
beluister via…

aflevering 3<span>.</span>

Triceratops deel II: Het mysterie van het Massagraf

Deze aflevering van Dinocast gaat over een reeks onopgeloste sterfgevallen. De lichamen lagen begraven op een woeste en eenzame plek. De boeren van wie dit land is, hadden lang geen enkel idee dat er zich op hun terrein een massagraf bevond. Hoe de slachtoffers zijn gestorven is een raadsel, maar we weten al wel: de lichamen zijn na hun dood nog verplaatst. Dit gaat natuurlijk niet over mensen, maar over triceratopsen.

beluister via…

aflevering 4<span>.</span>

Pterosauriërs: prachtige prehistorische vliegers

In deze aflevering kijken we omhoog: in het Trias, Jura en Krijt werd het luchtruim vooral bevolkt door pterosauriërs. We komen erachter hoe weinig we eigenlijk weten van deze vliegers - maar na deze aflevering is dat afgelopen. Maarten en Gijs bewonderen de ptero die in de dinozaal van museum Naturalis hangt, de ‘Coloborhynchus Spielbergi’ en Gijs zoekt degene op die het dier zijn naam gaf: de Nederlandse ptero-expert André Veldmeijer.

beluister via…

aflevering 5<span>.</span>

Zeereptielen: ichthyosaurus en plesiosaurus

In de aflevering van vandaag gaan we naar zee! Maar het is echt uitkijken in de tropische wateren van het Jura en Krijt. Want hier zwemmen zwaarbewapende reptielen rond. We bespreken er twee: de razendsnelle ichthyosaurus, die de stroomlijn had van een dolfijn, maar zo groot kon worden als een walvis. De plesiosaurus met zijn lange nek, wat bij nader inzien een slimme vishengel blijkt te zijn.

beluister via…

aflevering 6<span>.</span>

Mosasaurus: héél erg onaangenaam

‘Ze klinken als héle onaangename dieren, moet ik zeggen’ onderbreekt Maarten van Rossem lachend het enthousisaste verhaal van paleontoloog Anne Schulp. En hij heeft gelijk: het is lastig sympathie op te brengen voor het meest gevaarlijke zeereptiel dat ooit op aarde zwom: de Mosasaurus. Maar fascinerend is hij wél. In deze aflevering hoor je er alles over.

beluister via…

aflevering 7<span>.</span>

Tyrannosaurus rex: een bek op pootjes

‘Stel: hij wordt levend, wij staan hier met onze microfoons, en hij dreigt ons op te vreten,’ vraagt Maarten terwijl hij de T-rex voor ons recht in de open bek staart. ‘Hadden we dan kunnen ontsnappen?’ Het is één van de vele vragen die we op paleontoloog Anne Schulp afvuren. Want er valt veel te vragen over ‘Trix’, de Tyrannosaurus rex van museum Naturalis - één van de meest complete en bijzondere t-rex skeletten op aarde. En: Anne’s antwoorden gaan je absoluut verrassen!

beluister via…

aflevering 8<span>.</span>

De asteroïde komt… einde en een nieuw begin.

Wat zou je ervan hebben gemerkt, als je een Tyrannosaurus of Triceratops was, 66 miljoen jaar geleden? Rustig rondsjokkend op een tropisch warme ochtend. Een uur later waren ze dood. Aardbevingen, een regen van gloeiende druppels glas, tsunami's van 100 meter hoog maakten een definitief einde aan de dinotijd. Maar... er ontstond ook ruimte voor nieuw leven.

beluister via…

aflevering 9<span>.</span>

Zaadvarens en dinodrollen

We hebben het tot nu toe alleen maar over dieren gehad, maar hoe zag hun wereld er eigenlijk uit? Wat groeide er in de reusachtige tropische bossen van de dinotijd? Wat aten dinosauriërs precies? Planten hebben in die miljoenen jaren, net zoals dinosauriërs, óók enorme veranderingen ondergaan. Paleobotanica Han van Konijnenburg legt ons uit welke precies.

beluister via…

aflevering 10<span>.</span>

Dinocast extra: jullie dinovragen beantwoord

We riepen jullie aan het eind van iedere podcastaflevering op om vragen te stellen… en dat hebben we geweten. In deze speciale Q&A aflevering beantwoorden Gijs en Maarten samen met - natuurlijk - Anne Schulp de meeste belangrijke en originele vragen.

beluister via…