Aflevering 10: Dinocast extra: jullie dinovragen beantwoord

Welkom bij deze extra aflevering van Dinocast, tussen seizoen 1 en 2 in! Die was hard nodig, want we riepen jullie aan het eind van iedere podcastaflevering op om vragen te stellen… en dat hebben we geweten. In deze speciale Q&A aflevering beantwoorden Gijs en Maarten samen met - natuurlijk - Anne Schulp de meeste belangrijke en originele vragen.

Hieronder staan de vragen die we in de uitzending behandelen, met hier en daar wat toelichting.

Dino-ogen

Sicco wil graag weten of we iets kunnen zeggen over welke kleur ogen dino's hadden, en welke vorm die waren? Daar is nog weinig over bekend, maar wie verder wil lezen kan beginnen bij het artikel van Riley Black, die zich afvraagt wat die ‘scleral rings’ waar Anne Schulp het in onze uitzending over heeft precies zeggen over het dino-oog:
The Debate Over Dinosaur Sight

Brullen, koeren, of iets anders?

Myrthe was één van de vele luisteraars die meer wilde weten over de geluiden die dinosauriërs maakten. Brulden ze wel? Of was het een ander geluid? In deze video zie je hoe wetenschapper Julia Clark uitlegt waarom ze denkt dat dino’s nauwelijks brulden, maar hele andere geluiden maakten. En dat bijzondere geluid van Tyrannosaurus rex dat je in onze aflevering hoorde, dat is bedacht door deze wetenschappers. Het geluid wat Friends-paleontoloog Ross dus maakte lijkt dus niet eens zo’n hele slechte gok:

T-rex of Triceratops: wie was sneller?

Corné wil graag weten of Triceratops snel genoeg was om een T-rex te ontlopen - en in algemene zin: hoe kun je onderzoeken hoe snel een dinosaurus liep? Anne legt uit dat dat met onderzoek van het skelet kan, maar óók via sporen. Het Natural History Museum heeft een mooi artikel online staan waarin je meer leest over die sporen.

Zwaar op de maag?

Marco wil graag alles weten over de stenen, die sommige dinosauriërs zouden eten. Dat verhaal klopt: zulke gastrolieten hebben twee functies, legt Anne Schulp in de uitzending uit. Hier lees je meer over wat zulke stenen doen in de magen van sauropoden. En als je meer wilt weten over welke bizarre zaken dino’s nog meer aten dan stenen, check dan dit filmpje.

Is het ‘de T-rex’ of gewoon T-rex?

Luisteraar Sid had een héle originele vraag: waarom worden er bij dino's geen lidwoorden (de, het en een) gebruikt om ze aan te duiden? Een terechte opmerking waar Gijs en Maarten duidelijk mee worstelen. Maar Anne schiet te hulp. Wie meer wil weten over het benoemen van soorten kan hier verder lezen.

Hoe oud werden dinosauriërs gemiddeld?

Leefden deze dieren ongeveer net zo lang als wij, zijn er grote verschillen - en hoe weten we dat? Vraagt Joelle zich af. Anne Schulp noemt in de uitzending de Vlaamse paleontoloog Koen Stein, die ook de leeftijd van ‘onze’ Nederlandse Trix (of, zoals Maarten zegt, Sofietje) bepaalde. En wil je meer weten over de razendsnelle groei van sauropoden zoals Apatosaurus, lees dan hier verder.

De ‘rugvin’van Dimetrodon en Spinosaurus

De zevenjarige Aidan wil graag van ons weten waarom Dimetrodon en Spinosaurus grote rugzeilen hebben. Waar dienden die precies voor?
Wil je meer weten over Dimetrodon? Bij PBS Eons hebben ze een prachtig filmpje gemaakt over dit bijzondere dier. En natuurlijk begrijpen we dat jullie méér willen horen van het kinderliedje over Dimetrodon. Over Spinosaurus vertellen we je in het nieuwe seizoen van Dinocast.

De ‘Stegosaurus’ van Angkor Wat

“Als dinosauriërs miljoenen jaren geleden zijn uitgestorven, hoe verklaren jullie dan de uitgehakte Stegosaurus-afbeelding in een tempel in Angkor Wat in Cambodja?” vraagt Methan zich af. En hij vervolgt breder: “Hoe verklaren jullie überhaupt dat veel oude culturen over grote groene monsters en draken spreken? En dat terwijl mensen volgens de wetenschap nooit met dino’s hebben geleefd.”
Als antwoord komt Anne met een prachtig boek aanzetten: The First Fossil Hunters, welke je kunt bekijken op onze boekenpagina. En ook het internet wemelt van de debunks van dit verhaal - want dinosauriërs zijn écht miljoenen jaren geleden uitgestorven en het heeft er alle schijn van dat het afgebeelde dier géén stegois, maar een zoogdier in gebladerte.

66 Miljoen jaar, of ‘enkele tienduizenden’?

Verschillende luisteraars vragen zich ook af hoe we zo exact kunnen weten hoe oud dinobotten zijn. Anne legt dat duidelijk uit, maar voor wie meer wil weten is dit een mooi artikel. En de foto’s van de Hubble Telescope waar maarten over spreekt die kun je hierbekijken.