Aflevering 1: Stegosaurus

‘Waar zijn die rijen klepdeksels dán voor?’

We trappen onze serie af met Stegosaurus, de bekende planteneter met twee rijen platen op zijn rug, een staartwapen met vier scherpe stekels. Waar zijn die ‘klepdeksels’, zoals Maarten ze steevast noemt, precies voor? Waarom heeft het staartwapen van de stego de bizarre naam ‘thagomizer’? En was de stegosaurus écht zo dom dat hij een ‘tweede stel hersentjes’ had bij zijn achterpoten?

Seks met uitsteeksels

We bekijken samen met paleontoloog Anne Schulp de Stegosaurus in museum Naturalis en vragen Anne alles wat we maar kunnen bedenken. Zoals ook: hoe heb je seks met zoveel uitsteeksels op je rug?

Stegosaurus: Flirt-flaps en een ‘thagomizer’

Zelfs in de vreemde wereld van de dinosauriërs was hij met zijn dubbele rij rugplaten vast een bezienswaardigheid. Een goeiige, wat dommige planteneter, die scharrelde op de vlakten van het Jura. Door die rugversieringen weet zelfs nu nog iedere kleuter, 150 miljoen jaar na uitsterven zijn naam: Stegosaurus. Lees hier alles over stegosaurus en zijn bijzondere staartwapen met de vier stekels, dat de ‘thagomizer’ wordt genoemd. Die bizarre naam heeft hij gekregen door een cartoon en wordt nu steevast in de wetenschap gebruikt.

Reusachtig stego-knutselwerk in Artis

Ook vragen we historicus Ilja Nieuwland naar die andere bekende Nederlandse stegosaurus: het grote witte beeldhouwwerk in dierentuin Artis, wat in elkaar geknutseld werd door een bijzonder creatieve oppasser, die er beroemd mee werd: Boudewijn Bollee.

Stegosaurus in Jurassic Park

En vaste prik aan het einde van iedere aflevering: onze Jurassic Park review! Hoe presteert de Stegosaurus in de verschillende Jurassic Parkfilms? In de film zien we een kudde stego’s… hoort dat zo? En in Jurassic World blijkt het dier ineens lippen te hebben gekregen!

Genoemd in de podcast

De onderstaande fragmenten worden kort geciteerd of besproken in de aflevering:
Alles over de CT-scanning van stegohersenen
Hoe had stegosaurus seks?
Hoe had stegosaurus seks?
en over de stegosaurus die Allosaurus in zijn kruis sloeg
Polygoon-beelden van Benjamin Bollee in Artis