Aflevering 2: Triceratops

Driehoornige reus ‘smaakte naar kipfilet’

Iedereen kent deze driehoornige planteneter, maar… wat weten we écht van hem? Is het de ‘angstaanjagende en zwaarbewapende vechtmachine’ zoals hij vaak omschreven wordt: ‘gebouwd om te doden’? Of is Triceratops eerder de goedaardige, sullige lobbes van de kinderboeken en cartoonseries? En, belangrijk: hoe smáákte Triceratops?

Bewapening

We praten met twee Triceratops-kenners: paleontologen Anne Schulp en Jimmy de Rooij. Zij nemen ons mee naar Dirk, de Triceratops die het Naturalis-team eigenhandig opgroef in de VS. We testen de bewapening van het dier: de hoorns en de grote nekkraag. We vragen ons af welke kleuren Triceratops had - en hoe kom je daar 66 miljoen jaar later nog achter? En, waarom zijn er eigenlijk vele tientallen schedels gevonden, maar verder nauwelijks andere resten?

Drie hoorns en een geheim wapen

Het is dé good guy van de dinosauriërs: met zijn beroemde drie hoorns en schildkraag verdedigt Triceratops zich steevast tegen aanvallen van zijn bloeddorstige tijdgenoot, de T-rex. Hier lees je wat het geheime wapen van Triceratops was… niet zijn hoorns!

Triceratops in Jurassic Park

En vaste prik aan het einde van iedere aflevering: onze Jurassic Park review! Hoe presteert de Triceratops in de verschillende Jurassic Parkfilms? Samen met Jimmy de Rooij bekijken en keuren we het beroemde fragment van het zieke dier in Jurassic Park 1. Is die neushoorn niet veel te groot? En die gigantische stapels poep… is dat reëel?

Genoemd in de podcast

De onderstaande fragmenten worden kort geciteerd of besproken in de aflevering:
De BBC imiteerde de aanval van een Triceratops op een T-rex

Discovery UK over Triceratops versus T-Rex:

De dueling dinosaurus in Montana