Aflevering 5: Zwaarbewapende zeereptielen

Ichthyosaurus en Plesiosaurus

In de aflevering van vandaag gaan we naar zee! Maar het is echt uitkijken in de tropische wateren van het Jura en Krijt. Want hier zwemmen zwaarbewapende reptielen rond. We bespreken er twee: de razendsnelle ichthyosaurus, die de stroomlijn had van een dolfijn, maar zo groot kon worden als een walvis. En de plesiosaurus met zijn lange nek, wat bij nader inzien een slimme vishengel blijkt te zijn.

Maarten en Gijs bezoeken de fossielenzalen van Teylers Museum in Haarlem en bespreken samen met Anne Schulp de verschillen tussen beide dieren. Beiden domineerden ze tientallen miljoenen jaren al het leven in zee, maar ze deden dat op een hele andere manier: de één door zijn ongelooflijke snelheid, de ander met vier flippers en een hele lange nek.

Ichthyosaurus: Razendsnelle torpedo met een ‘babyface’

Het was een zeeroofdier dat maar liefst 100 miljoen jaar alle prehistorische wereldzeeën domineerde, maar toch is hij nooit een grote naam geworden. Je had waarschijnlijk nooit van de ichthyosaurus gehoord. Als je er niet eng genoeg uitziet tel je blijkbaar niet mee... en ichthyosaurus had met zijn dolfijnenlichaam en grote bolle ogen nogal een babyface. Maar schijn bedriegt. Lees hier meer

Plesiosaurus: Een lange nek als verrassend wapen

Het prehistorische zeedier dat mensen het meest geïnspireerd heeft tot griezelige verhalen over zeedraken en zeemonsters, is ongetwijfeld de plesiosaurus. Met als meest beroemde voorbeeld natuurlijk Nessie, het ‘monster van Loch Ness’. Maar als we eens voorbij al die monsterverhalen kijken is de plesiosaurus vooral een fascinerende jager.
Lees hier meer

Domineerden de wereldzeeën

Maarten en Gijs bezoeken de fossielenzalen van Teylers Museum in Haarlem en bespreken samen met Anne Schulp de verschillen tussen beide dieren. Beiden domineerden ze tientallen miljoenen jaren al het leven in zee, maar ze deden dat op een hele andere manier: de één door zijn ongelooflijke snelheid, de ander met vier flippers en een hele lange nek.

Bestaat ‘het monster van Loch Ness’?

En we vragen ons deze aflevering ook af: zou het kunnen dat Nessie toch bestaat? (Om eerlijk te zijn vraagt Gijs zich dat af, voordat Maarten en Anne hem weghonen, maar dat terzijde). Als Anne uitgelachen is gaat hij toch even serieus in op het vraagstuk. Want na meer dan 1000 jaar is de legende nog springlevend. Nog steeds speuren duizenden toeristen per jaar de wateren van Loch Ness af op zoek naar een teken van leven van dat prehistorische monster met koosnaampje ‘Nessie’. En zelfs de afgelopen jaren gaan er nog ploegen wetenschappers op onderzoek uit.

Hier lees je alles over de legende van het Monster van Loch Ness.

Duria Antiquior

En zowel ichthyosaurus als plesiosaurus komen niet voor in de Jurassic Park films, maar ze komen beiden wél voor op de allereerste tekening van voorhistorische dieren ooit gemaakt. Samen met paleokunst-expert Esther van Gelder bekijken we deze afbeelding en Esther vertelt ons het bijzondere verhaal wat erbij hoort.

Genoemd in de podcast

De onderstaande fragmenten worden kort geciteerd of besproken in de aflevering:
Het Schotse STV is op zoek naar Nessie:
This Morning: bewijs dat het monster gevonden is:
De trailer van de film Ammonite, over Mary Anning:

Verder lezen:

Jules Verne
Jules Verne beschrijft in zijn boek ‘Reis naar het Middelpunt van de Aarde’ uit 1964 een gevecht tussen een ichthyosaurus en een plesiosaurus. Lees het hier:
Ga naar de website

Plesiosaurus 3DB.jpg
Door Dmitry_Bogdanov

SeeleysaurusDB.jpg
Door Dmitry Bogdanov