Dinocast komt naar België

De Nederlandse ‘Dinocast’ van presentatoren Maarten van Rossem (De Slimste Mens) en Gijs Rademaker (EenVandaag) komt naar België. Het tweede seizoen van de dinosauriërpodcast is deels opgenomen in het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) in Brussel. Met speciale aandacht voor de beroemde Iguanodons van België.

 

Vrolijke ontdekkingstocht
Dinocast is een vrolijke en grappige ontdekkingstocht over dinosauriërs en evolutie. Maarten en Gijs zijn het zelden met elkaar eens en verrassen de paleontologen die ze ontmoeten, voortdurend met bizarre vragen en situaties. 

“In Nederland realiseren we ons niet genoeg dat België een echt dinoland is - met echte topstukken in hun collectie. De Iguanodons in Brussel behoren tot de mooiste en meest bijzondere exemplaren ter wereld,” zegt Gijs Rademaker. “En… ik vraag me af of de Belgen zich dat zélf ook genoeg beseffen. Misschien kunnen we daar een handje mee helpen.” 

De tien afleveringen van het eerste seizoen, die vertelden over bijvoorbeeld T-rex, Triceratops, en Stegosaurus, noteerden meer dan 330.000 downloads - veel voor een wetenschapspodcast. Dinocast stond wekenlang op nummer 1 bij Apple en Spotify. Met hun podcast schetsen de beide presentatoren een nieuw beeld van dinosauriërs. “We zien ze nog teveel als monsters, als freaks,” zegt Gijs Rademaker. “Maar het zijn ‘gewoon’ dieren, gigantisch groot en fascinerend. Waar we de laatste jaren razendsnel steeds meer over te weten komen.”

In de podcast spreken Maarten en Gijs met de grootste dino-experts van Nederland en België. “Het beeld van dinosauriërs waar ik als kind over las, dat bestaat niet meer,” vertelt Maarten van Rossem. “Vroeger dachten we dat het logge, domme, monsterlijke dieren waren. Nu ligt de nadruk op rennende en bijtende vleeseters. Van beide versies klopt weinig meer.”

De Iguanodonkudde van Bernissart

Eén van de hoofdsprekers dit tweede seizoen is de Vlaamse paleontoloog Koen Stein. Hij vertelt luisteraars uitgebreid over de geheimen van langnekdino’s als Diplodocus en Brachiosaurus en over de ondergang van de Iguanodon-kudde van Bernissart. Historica Shana van Hauwermeiren vertelt over de ontdekking van deze dieren en maakt Maarten en Gijs jaloers: Nederland heeft zelf geen echte dinosauriërs op te graven. 


De eerste aflevering die in Brussel is opgenomen, die over Diplodocus, staat op 6 juni online. De Iguanodons volgen later dit seizoen, begin juli. 

Next Post Previous Post