Dinocast seizoen 2 begint op 6 juni

Van Velociraptor tot Diplodocus

Vanaf 6 juni begint eindelijk ons tweede seizoen! Want er valt nog zoveel meer te ontdekken over dinosauriërs. “Wist je dat de gevreesde Velociraptor eigenlijk maar zo groot was als… een labrador?” De tien afleveringen van ons eerste seizoen noteerden meer dan 330.000 downloads - we zijn er nog steeds een beetje beduusd van.

===

Ook seizoen twee is een vrolijke en grappige ontdekkingstocht over dinosauriërs en evolutie, in meer, nieuwe musea en met nieuwe verrassende experts uit binnen- en buitenland. Zo bezoeken Maarten en Gijs het Oertijdmuseum in Boxtel en het Natuurhistorisch Museum in Maastricht. Ook gaan we de grens over, naar het grootste dinomuseum van Europa: het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen in Brussel. En ook Duitsland wordt aangedaan: Gijs reist af naar Stuttgart, wat een beroemde vindplaats van dino’s is.  


Van Velociraptor tot… ‘dino-etende zoogdieren’

Seizoen twee vertelt het verhaal van de snelle rover Velociraptor, de eerste grote planteneter Plateosaurus en de groep Iguanodons die gezamenlijk de dood vond in wat nu België is. We bekijken de fossielen van de eerste dinovogel, Archaeopteryx. En we ontdekken de geheimen van de reusachtige Diplodocus en Brachiosaurus. “Die langnekdino’s waren de grootste landdieren die ooit geleefd hebben. Die meterslange nekken met kleine kopjes… het is een bizar ontwerp,” zegt Maarten van Rossem. “Hoe lukte het ze om zó groot te worden? Dat gaan we uitzoeken.” 

 

En, niet alleen dinosauriërs komen aan bod. Tussen de poten van deze giganten schuifelden onze voorouders al rond. Gijs Rademaker: “Wist je dat er ook zoogdieren waren die dino’s aten?” We komen met een vervolg op onze populaire aflevering over De Asteroïde (afl 8 van seizoen 1) en gaan uitleggen hoe het komt dat de continenten heen en weer bewegen en wat dat betekende voor de dino’s - en voor ons. 


Nieuwe experts, nieuwe verhalen

Het team van experts is uitgebreid met een reeks nieuwe dino-kenners in Nederland, België, Duitsland, Zweden, Canada en Schotland. We spreken bijvoorbeeld met Koen Stein, Anne Schulp, Melanie During, Femke Holwerda, Jonathan Wallaard, Shana van Hauwermeiren, John Jagt, Heinrich Mallinger, Elsa Panciroli, Dennis Voeten, Joep Schaeffer, Ilja Nieuwland, Esther van Gelder.

Next Post Previous Post